Svátek svatého Martina 11. listopadu

Legenda o sv. Martinovi byla odedávna v lidovém podání zasazena do tohoto podzimního času a do sychravých potemnělých dnů, kdy světla pomalu ubývá.

 

Zveme proto všechny děti i dospělé, kteří s námi chtějí tyto dny prosvětlit

 

v neděli 11.listopadu od 16.30 hod.

s lucerničkami či lampionky před kapličku v Hůrách.

 

Ke zvykům martinského období patří pečení a rozdávání martinských rohlíčků, připomínajících zezlátlé ztracené podkovy bílého Martinova koně, nebo plněné šátečky z „rozděleného Martinova pláště“.

A protože na konci cesty na nás bude čekat překvapení, přineste si s sebou také martinské rohlíčky.

 

Tady je jednoduchý recept:

40 dkg hladké (celozrnné) mouky, 1 šlehačka, 1 Hera

Zpracujeme těsto, které necháme 1 - 2 hodiny v lednici odpočinout. Poté rozdělíme na 4 díly, každý díl rozválíme na kruhovou placku, kterou rozkrojíme napůl a ještě napůl, takže vznikne 8 trojúhelníkových rohlíčků. Jednotlivé kousky pak plníme svou osvědčenou náplní (mák, tvaroh, povidla, ořechy…), rolujeme od širšího konce ke špičce a mírně zahneme. Pečeme při 160°C do růžova a ještě teplé obalíme v moučkovém cukru ovoněném vanilkou.